Skip to main content
Ting nordmenn mener uten at de sier det høyt

Ting nordmenn mener uten at de sier det høyt

Blant nordmenn er det en del uskrevne regler. Dette har ført til at mange av oss har tanker om hvordan ting skal være, uten at vi nødvendigvis sier det høyt. For deg som holder på å lære norsk, kan det være morsomt å få et innblikk i hva «nordmenn flest» synes om ting.

Husk at dette ikke er regler eller noe man mene, men at det heller er vanlige oppfatninger blant det norske folk. Her er det mest spøk, men også litt alvor!

1. Du skal snakke fint om det som er typisk norsk på 17. mai

Grunnlovsdagen eller 17. mai feires stort i Norge. Dette er dagen da nordmenn er stolte av landet sitt, og da er det heller «ikke lov» å mislike det som er typisk norsk.

Det er for eksempel en uskreven regel at man ikke snakker negativt om de norske fjordene eller barnetoget på 17. mai. Dette er ikke forbudt, men noe man helst ikke gjør.

2. Du skal like ski

Det sies ofte at nordmenn er født med ski på beina, noe som betyr at vi er flinke til å stå på ski. Men mange av oss kan ikke stå på ski.

Siden skigåing er en så viktig del av kulturen vår, vil man vanligvis snakke positivt om det likevel. Du trenger altså ikke å være født med ski på beina, men du skulle ønske at du var det.

nordmenn på ski

3. Du skal stille opp på dugnad

I Norge er det veldig vanlig å bli invitert til dugnad, for eksempel i borettslag, idrettsklubber og lignende. Da stiller man opp og hjelper til gratis.

Det er forventet at man har god dugnadsånd. Dette gjelder også deg som bor i Norge, men ikke er født her.

hjelpe til på dugnad

4. Du skal være ute når det er fint vær

Det er relativt lite sol og varmt vær i Norge. Når solen først skinner, er det derfor en vanlig oppfatning at man bør være ute.

En vanlig mening blant nordmenn er derfor at «når det er sol skal du være ute, eller ha dårlig samvittighet for å være inne».

5. Du skal være stolt over OL på Lillehammer

I 1994 ble det arrangert OL på Lillehammer, og dette er noe nordmenn er veldig stolte over – selv om det er en stund siden.

En vanlig oppfatning i Norge er at du fortsatt skal være stolt over OL på Lillehammer. Ja, til og med dersom du ikke var født på dette tidspunktet.

nordmenn er stolt av ol på Lillehammer

6. Du skal være ydmyk

I Norge har vi (dessverre) en uskreven lov som heter janteloven, og den går ut på at man skal være ydmyk. Du skal ikke tro at du er noe.

Er du ekstremt dyktig i noe, skal du også være ekstremt ydmyk. Får du skryt, vil du for eksempel si «Å, jeg vet ikke helt, jeg».

7. Du skal være opptatt av hva som er typisk norsk

Det er også vanlig å ha meninger om hva som er typisk norsk. Det er ikke uvanlig å høre nordmenn diskutere dette seg imellom.

En ting er i hvert fall sikkert: Vi nordmenn er virkelig noen raringer!

Kontakt