Skip to main content
Påske i Norge

Påske i Norge

De fleste nordmenn feirer påske og i dette blogginnlegget skal vi fortelle litt om de norske påsketradisjonene.

Palmesøndag, Skjærtorsdag, Langfredag, Påskeaften, 1. påskedag (påskemorgen) og 2. påskedag er påskedagene. Disse dagene er helligdager eller røde dager som vi kaller de. På disse dagene har de aller fleste fri fra jobb og skole. I tillegg tar mange seg fri mandagen, tirsdagen og onsdagen mellom Palmesøndag og Skjærtorsdag for å få ekstra lang påskeferie. Noen jobber også i påsken, for eksempel de som jobber i helsevesenet, leger og sykepleiere osv. Når man jobber på helligdagene får man ekstra godt betalt.

Påskefeiring

Påskefeiringen i Norge markerer skillet mellom vinter og vår. For kristne er påsken en feiring av Jesus oppstandelse etter korsfestelsen.

Mange nordmenn drar på hytta i påsken. Enten sin egen hytte hvis man har det, eller så er det også mange som låner eller leier en hytte sammen med familie eller venner. Noen drar også på høyfjellshotell. Det er et hotell som ligger høyt oppe på fjellet, gjerne i nærheten av større skianlegg hvor man kan stå på ski eller snøbrett. 

Ikke alle nordmenn ønsker å dra på hytta, fjellet eller å gå på ski i påska. Mange vil heller bruke ferien til å reise til “syden”. Syden er det vi kaller land som ligger sør i Europa og har varmere vær og mer sol enn Norge, for eksempel Hellas og Spania.

påsekeferie på hytta

Aktiviteter i påsken

Påskeeggjakt

På påskeaften er det vanlig at barn, men også voksne, får et påskeegg med godteri i. Noen pleier å gjemme påskeeggene, for eksempel i hagen, slik at barna må lete etter de. Da lager man gjerne hint som man legger ut som skal hjelpe barna å finne påskeeggene. Dette kaller vi påskeeggjakt. Det er også vanlig å si at det er påskeharen som har vært i hagen og gjemt påskeeggene.

Påskeskirenn

Det er også en tradisjon for mange å arrangere påskeskirenn med hyttenaboer i påsken. I et påskeskirenn så lager man en skiløype hvor man for eksempel konkurrerer i å gå raskest og deler ut premier til slutt. Dette er en sosial aktivitet for de som har hytter i nærheten av hverandre. 

Påskenøtter

Påskequiz eller påskenøtter som vi også kaller det, er en populær aktivitet i påsken. Da kan man ha påskequiz med familien eller venner og stille hverandre spørsmål fra quizbøker. Man kan også lage sine egne quizer, for eksempel med Kahoot.

Påskekrim

Påskekrim er en annen ting som har blitt en tradisjon for mange nordmenn i påsken. På TV kan man følge med på ulike krimserier og på melkekartongen står det også krimgåter. På melkekartongen er krimgåtene laget som en tegneserie som forteller om noe mystisk som har skjedd. Mange nordmenn leser krimgåten på melkekartongen mens de spiser frokost og prøver å finne ut hva som har skjedd, og løse “mysteriet”.

skirenn i påsken

Påskepynt

I påsken er det vanlig å pynte med gule påskekyllinger og egg. De er et symbol på våren og nytt liv. I tillegg er kyllinger søte og eggene man maler er fine å dekorere med. Mange kjøper også gule blomster, for eksempel påskeliljer, til påske. Det er også vanlig å pynte med gule duker og lys.

Hva spiser vi i påsken

I påsken spiser nordmenn ekstra mye egg i alle slags former, omelett, eggerøre og kokte egg. Lam er også vanlig å spise til middag i påsken. I påsken så koser vi oss ekstra mye med godsaker. I tillegg til godteri i påskegget er det vanlig å spise påskemarsipan, sjokoladen Kvikklunsj og appelsiner. Mange drikker også mye kakao, spesielt hvis man er på hytta, og Solo er påskebrusen for mange nordmenn.

I videoen under kan dere også se en oversikt over vanlige påskeord.