Juletradisjoner i Norge
Julen er veldig viktig for oss her i Norge, både for de som er kristne og de som ikke er kristne. For nordmenn er julen en tid med veldig mange tradisjoner. Vi har tradisjoner for hva vi spiser, drikker, ser på tv, hvilken musikk vi hører på, julepynt og dekorasjoner, hva vi gjør de ulike dagene i jula og hvordan vi pynter juletreet. I dette blogginnlegget vil vi se nærmere på det siste.
Juletreet sin opprinnelse
I Norge bruker vi stort sett ulike typer gran til juletre, men å bruke furu er mer sjeldent. Mange kjøper juletreet sitt på ulike utsalgssteder hvor de selger juletre, mens andre går i skogen og hogger det selv. Det å pynte juletre er opprinnelig en tradisjon fra Tyskland som ble registrert i Norge for første gang i 1822. Gjennom historien har det vært vanlig å hente grønne grener fra trær ute for å minne oss på at våren kommer en dag. I tillegg skulle de grønne grenene beskytte oss mot onde ånder som man trodde på før i tiden.
Juletrepynt
På juletreet vårt henger vi ulike pyntegjenstander som gjerne symboliserer noe og betyr noe. For mange er det tradisjon å pynte juletreet 23. desember, mens andre klarer ikke å vente så lenge og pynter det tidligere. Under har vi listet opp noe av den mest vanlige juletrepynten i Norge og hva den symboliserer.
- Julekuler: verden
- Julelenke: samhold, solidaritet og vennskap
- Norske flagg: fritt land, fra unionsoppløsningen i 1905
- Lys: håp i den mørke tiden
- Engler: sendebud
- Epler: fruktbarhet
- Bjeller: matbjelle (før i tiden hadde man en liten bjelle man ringte i når maten var ferdig). Kan også symbolisere en kirkeklokke som ringer.
- Dyr: liv i naturen
- Hjerter: kjærlighet
- Stjerne: håp, lyser vei, for kristne symboliserer den Betlehemsstjernen.
- Glitter: strålene fra stjernen
- Julekurver: godteri til barna
- Juletreet: livets tre, evig liv
Hvis du har lyst til å lære mer om de norske juletradisjonene kan du se Karenses video hvor hun forteller om disse her: