Skip to main content
17. mai | Hva betyr ordene i Norges nasjonalsang?

17. mai | Hva betyr ordene i Norges nasjonalsang?

Hvert år feirer nordmenn nasjonaldagen den 17. mai. Dagen feires av både voksne og barn, enten det er med is, ballonger eller god mat. Det er også vanlig å synge nasjonalsangen, «Ja, vi elsker dette landet». Men hva betyr egentlig ordene i sangen?

Sangen ble skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson i 1859, og derfor er språket litt gammeldags og annerledes enn hva det er i dag. Mange er derfor usikre på hva de egentlig synger om.

Vi skal her forklare deg hva ordene betyr!

Ja, vi elsker dette landet som det stiger frem

Den første strofen i nasjonalsangen er «Ja, vi elsker dette landet som det stiger frem». Men hva menes egentlig med «stiger frem»? Den beste oversettelsen blir kanskje å si «som det viser seg».

Se gjerne for deg at du kommer seilende over sjøen, og plutselig ser Norge i det fjerne. Du ser da fjell og annet landskap som «stiger frem» eller «viser seg», sakte med sikkert.

flagg 17. mai
Folk som veiver med norske flagg på 17. mai.

Furet, værbitt over vannet…

Videre synger vi «furet, værbitt over vannet». Dette beskriver hvordan det tøffe klimaet har formet landskapet og naturen i Norge, med regn, is og vind.

En fure i et fjell er en sprekk eller en «rynke». Ordet «værbitt» viser til at været nærmest har «bitt» landskapet.

Se gjerne for deg høye fjell med sprekker som kommer til syne når seilbåten din nærmer seg kysten. De værbitte fjellene ligger over vannet, som noen høye kjemper.

…med de tusen hjem. Elsker, elsker det og tenker på vår far og mor…

Sangen fortsetter «…med de tusen hjem». Dette viser til alle hjemmene i Norge, enten det er snakk om eneboliger, leiligheter eller rekkehus.

Videre synger vi «elsker, elsker det», som betyr at vi har mye kjærlighet for landet vårt. Sangen fortsetter «…og tenker på vår far og mor». Sistnevnte betyr at vi tenker på dem som har vært før oss. 

Vi tenker ikke nødvendigvis bare på mor og far, men også besteforeldre, oldeforeldre og forfedrene våre generelt. Ja, alle som har gjort det mulig for oss å bo i et så fint land.

jente i bunad
Jente i bunad på 17. mai.

…og den saganatt som senker drømmer på vår jord

En saga kan beskrives som et eventyr, historie eller en fortelling. Når vi synger «saganatt som senker drømmer på vår jord», synger vi om historien som har vært i Norge, men også om drømmer for fremtiden.

Eller fortalt på en annen måte – de gamle sagaene om Norge inspirerer oss til å drømme og se fremover. At «drømmer senkes på vår jord», viser til at drømmer kan bli til virkelighet.

russetoget 17. mai
Avgangselever på videregående skole er russ. Russen går også i tog på 17. mai.

Flere vers

Hittil har vi sett på første vers av «Ja, vi elsker dette landet». Ofte synger vi kun dette verset, men det er også vanlig å synge vers nummer to.  

Sjekk gjerne ut videoen nedenfor dersom du ønsker å vite mer om hva ordene neste vers betyr. Er du klar for å synge nasjonalsangen på 17. mai?